Buitengewoon rundvlees
Op onze boerderij Sinneveld te Santpoort-Zuid worden al koeien gehouden sinds ca. 1600. Anno 2022 worden hier nog steeds koeien gehouden, nu van het uit midden Italië komende ras: Marchigiana. In 1989 kwamen de eerste Marchigiana's naar Nederland en tien jaar later in Santpoort op onze boerderij.
De reden van ons om (van) dit ras te houden, is het natuurlijke afkalven, de goede moedereigenschappen, het rustige karakter, de hardheid om minimaal acht maanden per jaar buiten te willen grazen en de (h)eerlijke smaak van het vlees.
Ons veehouderijbedrijf is extensief. De dieren hebben veel ruimte om op de weilanden te grazen, in harmonie met de natuur. Hierdoor is er natuurlijk gedrag en geeft dat een hoge mate van dierwelzijn. De koeien kalven af in het voorjaar en gedurende de hele zomer en najaar lopen ze in kleine groepen met hun kalveren en een stier op de weilanden in Santpoort en Bloemendaal. Hier doen ze zich tegoed aan inheemse grasrassen en kruiden, wat een bijzondere authentieke smaak geeft en tevens resulteert in gezond vlees. Het hele jaar rond eten onze koeien gras.
Boerderij Sinneveld staat geregistreerd als levensmiddelenbedrijf bij de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA). Op deze manier wordt voldaan aan de Europese hygiënewetgeving.
Pakketten
De pakketten worden met zorg samengesteld door een zeer bekwaam slager. De pakketten worden qua inhoud zo gelijk mogelijk verdeeld en klein geportioneerd. Wat u zoal kunt verwachten is ossenhaas, biefstuk, entrecote, tartaar, riblappen, magere runderlappen, hamburger, worst, rosbief en gehakt. Hart, lever, staart en tong zijn voor de liefhebber als extra te verkrijgen. De pakketten worden diepgevroren aangeleverd. De pakketprijzen zijn (incl. btw):
Ons vlees is glutenvrij en bevat geen E-nummers.
Bewaar- en bereidingstips
- Leg vlees bij thuiskomst direct in de koelkast of de diepvries. Dat heeft positieve invloed op de houdbaarheid en de smaak.
- Rundvlees kun je maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren.
- Bereid gehakt en gehaktproducten zoals tartaar dezelfde dag.
- Koelkasttemperatuur: tussen de 2 en 5 graden Celsius.
- Vriezertemperatuur: -18 graden Celsius of lager.
- Ontdooien moet langzaam (zeker niet in de magnetron). Het vlees kan dan de vleessappen geleidelijk opnemen waardoor het lekker sappig blijft.
- Bereid vlees dat op kamertemperatuur is. Door hete boter of olie zal koud vlees schrikken. De vleesstructuur verandert en het vlees kan taai worden. Verwarm altijd het vocht wat wordt toegevoegd aan bak- of braadvet.
- Een mooie bruine kleur? Dep vlees goed droog en bestrooi het dan met peper. Verwarm de boter en laat het uitbruisen (vocht verdampt, vet blijft over). Doe het vlees in de pan. Zet het vuur iets lager zodat de boter niet verbrandt. Schuif het vlees heen en weer over de bodem. Keer het met een vleestang (prik er niet in met een vork). Bestrooi het vlees nu pas met zout.
- Een scheutje wijn, azijn, citroensap of ieder ander zuur (tomaat, tomatenpuree of zelfs rinse appelstroop) zorgt ervoor dat het bindweefsel in stoofvlees malser en zachter wordt.
- Het rode lekvocht van vlees is geen bloed, maar weefselvocht.
- Vlees is 1 jaar houdbaar in de vriezer.
Informatie over uw rund
Op de website van
TwaKa kunt u het levensnummer, dat u vindt op de stickers van uw vlees, invullen en zien bij welke veehouder het rund vandaan komt. U krijgt bij het kopje 'Dierstatus I&R' (Identificatie&Registratie) een mooi overzicht van de geboortedatum, de haarkleur, de slachtdatum en het levensnummer van de moeder.
Bij het kopje 'VKI' (VoedselKetenInformatie) ziet u of dit document aanwezig was bij de slacht en of er nog een wachttijd op vlees zat i.v.m. antibiotica. Uiteraard moet de VKI aanwezig zijn en de wachttijd op 'nee' staan.
Aan de hand van het Unieke Bedrijfsnummer (UBN), ziet u bij het kopje 'Verblijfsplaatsen', wie de houder van het rund is geweest. Boerderij Sinneveld heeft, zoals ook op de certificaten staat vermeld, UBN 971940. Omdat wij (op af en toe fokvee na) geen dieren aankopen om maar vlees te verkopen, zult u daar enkel ons UBN zien en die van het abattoir.
Wij houden de keten tussen producent en consument zo kort en overzichtelijk mogelijk en verkopen daarom graag ons vlees aan u.